El ZOO 

 

 

Taller de rotòscopia experimental i art sonor portat a terme l'abril de 2016 amb els nens de tercer de primària de l'escola Joan XXIII.  

A la primera sessió del taller, com a introducció, es va fer una menció i mostra dels primers objectes creats per a produir moviment d'imatges. Els nens van poder experimentar amb reproduccions d'aquets artefactes. Seguidament, ells amteixos van poder reproduir alguns d'aquests objectes amb els seus propis dibuixos.

A la segona sessió, vam estudiar la tècnica de la "rotòscopia", que consisteix en manipular els fotogrames d'una pel·lícula. En aquest cas, es van escollir parts del documental "ZOO" de Bert Hanstra (1961) i el vam passar a 570 fotogrames. Vam explicar als nens que les pel·lícules que veiem per la televisó van a 24 fotogames per segon, però que nosaltres traballaríem a 8 fotogrames per segon.

Portfolio Thumbnail

Un cop vam tenir els 570 fotogrames impresos, els vam numerar per saber l'ordre amb el que s'haurien de tornar a fotografiar un cop manipulats. Abans de manipular-los, com a inspiració, vam veure diferents estils i tècniques artístiques com el supramatisme, el minimalisme, la pintura d'acció, el puntillisme o el collage. En la modificació dels fotogrames, vam fer servir algunes d'aquestes tècniques. També vam retallar, calcar i dibuixar.

Es van destinar unes quantes sessions a la modificació dels fotogrames. Un cop finalitzades les modificacions, es van tornar a fotografiar els fotogrames per poder-los passar de nou a pel·lícula; aquest procés, s'aconsegueix amb el programa Premiere.

Un cop muntada la pel·lícula, vam començar el taller d'art sonor.

Primer vam estar parlant sobre què s'entenia per art sonor. Per fer-ho més entenedor, vam comentar l'exemple de la peça 4'33'' de John Cage. Una peça que consisteix en seure davant del piano sense tocar, deixant que la peça sonora sigui el mateix públic que, de fet, és qui l'acaba realitzant; a partir dels estosssecs, respiracions o fins i tot, els sons que puguin venir de fora de la sala. Amb aquesta obra, Cage pretenia que l'espectador posés l'atenció en escoltar sons que, habitualment, ens passen desaparcebuts.

També vam parlar dels germans Baschet i vam veure un instrument inspirat amb la seva metodologia musical. Els alumnes van poder tocar l'instrument i van poder comprovar que no sempre és necessri tenir una formació musical per poder tocar alguns instruments.

A partir d'aquella sessió, vam començar a pensar quins sons podiem gravar per l'animació sense haver d'utlitzar intruments clàssics. Llavors, vam sortir de la classe a gravar sons com ara l'obrir i tancar de les portes, el picar sobre baranes de ferro, el moviment de l'aigua dins d'una galleda, el trepitjar fulles seques, l'estripament de draps, etc. 

 

Un cop gravats els sons és van ajustar, amb el programa Abletone, a l'animació modificada.

En aquest vídeo es pot veure el resultat final de l'animació amb el so incorporat.

En defintitiva, va ser una experiència molt positiva, tan pels alumnes, que no van deixar de transmetre emocions i expressions al llarg del taller, com per mi mateix, ja que vaig poder ensenyar una pràctica artística habitualment adreçada als adults, a un grup de nens de tercer de primària. 

Portfolio Thumbnail

El resultat del taller es va presentar el dia de Sant Jordi, ocupant un dels passadissos de l'escola, on han quedat exposats els 570 fotogrames, el procés de realització i el film de l'animació.

Durant la jornada de portes obertes, on també s'exposaven els treballs dels altres cursos al voltant de la imatge i el so (el tema de l'exposició d'enguany), van venir els pares, avis i familiars dels alumnes. És realment positiu que les accions artístiques, siguin de l'ambit que siguin, es puguin acostar a un públic eterogeni, divers, i en aquest cas, un públic que anava a veure el treball dels seus propis fills.